Otkrij 100% domaću priču o PIK svinjetini

PIK svježe pakirano svinjsko meso nositelj je oznake MESO HRVATSKIH FARMI koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a koja jamči da su proizvodi koje kupujete i konzumirate 100% domaćeg podrijetla.

Životinje se hrane domaćom stočnom hranom i uzgajaju na više od 100 farmi diljem Hrvatske. PIK godišnje obradi preko 300.000 svinja, a potrošačima se jamči svježina i kvaliteta jer sirovina koja je jučer bila na farmi, danas je u proizvodnji, a sutra već na policama vašeg dućana.

Znaš li odabrati najbolji način pripreme za svaki komad mesa?

Spoji komad svinjskog mesa s načinom pripreme i saznaj više o mogućnostima pripreme svinjetine
svinjski vrat
Odresci svinjske vratine idealno su prošarani masnoćom zbog čega zadržavaju sočnost i zato su jedan od popularnijih komada mesa za roštilj. Međutim, ako se odlučite pripremiti ih na tavi ili pak ubaciti u kotlovinu jednako će se dobro snaći.
svinjski but bez kosti
Svinjski but sastoji se od nekoliko dijelova i svaki ima svoje specifičnosti. Ne čudi stoga da se može pripremiti na bezbroj načina, a tava je samo jedan od njih. Jednako je dobar pohan, pržen, punjen, na naglo ili pak u tvom omiljenom umaku.
svinjetina gulaš kocke
S gulaš kockama nema greške – vole lonac više od svega. Unaprijed su narezane na idealne komadiće i spremne za pripremu ukusnih jela na žlicu. Osim što ti štede vrijeme, odlično se ljube sa svim vrstama povrća pa što god imaš u frižideru bit će top.
mljevena svinjetina
Mljeveno meso omiljena je namirnica u svakoj obitelji te idealan izbor za pripremu neodoljivih jela hrvatske, ali i svjetske gastronomije. Lazanje ili burek iz pećnice? Može! Ali tava i lonac će mu se također jako razveseliti, skoro kao i ti!
svinjska slabina i leđa
Svinjska slabina i leđa ili kako ti to zoveš? Kare, kotlet, krmenadla? Sve može, znamo na što se misli! Kotlovina će mu dati dodatnu sočnost, ali tu je i roštilj, tava, lonac, pećnica – ma nema načina s kojim ovdje možeš pogriješiti. Samo naprijed!

Svinjetina voli razne začine, ali otkrij njene favorite

Ovih 10 začina će doista izvući ono najbolje iz vašeg komada mesa!

sol

papar

paprika

češnjak

ružmarin

timjan

kumin

korijander

piment

đumbir

Saznaj više o začinima

Znaš li što čini svinjetinu odličnim odabirom?

Razloga je puno, a evo samo nekih
1.
Sadrži zdrave masnoće
Otkrij više
1.
Određena količina masnoća potrebna je svakom organizmu. Svinjetina svakako sadrži masnoće no postoje razni dijelovi svinjetine sa raznim udjelom masnoće. Najkrtiji dijelovi svinjetine sadrže oko 6% masnoće (6 grama masnoće na 100 grama mesa). Kad svinjetini uklonimo masnoću, ona sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti.
x
2.
Bogata je proteinima
Otkrij više
2.
Krta svinjetina je odličan izvor proteina u ishrani pa tako 100 grama svinjetine sadrži čak pola preporučene dnevne količine proteina. Proteini između ostalog imaju važnu ulogu u regeneraciji staničnog tkiva i izgradnji mišićne mase.
x
3.
Izvor je važnih vitamina
Otkrij više
3.
Svinjetina sadrži nekoliko vrsta vitamina i minerala potrebnih za optimalno funkcioniranje organizma. Svinjetina je osobito bogata vitaminom B12 i samo 100 grama ovog mesa osigurava 70% preporučene dnevne količine unosa vitamina B12.
x
4.
Izvor je važnih minerala
Otkrij više
4.
Cink, fosfor i selen su minerali koji potiču rast novih stanica u organizmu, jačaju imunološki sustav te osnažuju zube i kosti, a svinjetina je bogata upravo ovim mineralima. Ne zaboravimo na željezo i magnezij (važan za normalno funkcioniranje brojnih enzima).
x
5.
Siromašna ugljiko - hidratima
Otkrij više
5.
Nekad obožavani, a danas poprilično omraženi ugljikohidrati su, uz masti i proteine, izvor energije u našoj prehrani. Smanjen unos ugljikohidrata preporuča se osobama koje žele smršaviti ili imaju dijabetes.
Svinjetina sadrži izuzetno malo ugljikohidrata pa tako pečeni svinjski but uopće ne sadrži ugljikohidrate dok slanina sadrži samo 1.70 grama ugljikohidrata na 100 g.
x

Otkrij recepte u kojima je glavna zvijezda PIK svinjetina domaćeg podrijetla

Svaki komad ima svoju kulinarsku priču - povuci slider i otkrij naše preporuke

Svinjski kotleti s paprikama, kukuruzom i grahom

Meso, povrće, lonac i krčkanje – ugrijte se i uživajte uz pikantno začinjene kotlete i ukusno povrće.
Pokaži recept
Otkrij
jelo

Složenac od mljevene svinjetine, paprike i batata

Bogato jelo od mljevene svinjetine i više vrsta povrća bit će odličan i jednostavan zalogaj za svaki dan.
Pokaži recept
Otkrij
jelo

Pohani svinjski but s curry umakom i svježim povrćem

Odresci panirani u aromatiziranim krušnim mrvicama odlično će pasati uz curry umak.
Pokaži recept
Otkrij
jelo

Gulaš kocke s krumpirom, mahunama i kukuruzom

Komadi svinjetine narezani od lopatice te mahune i kukuruz dali su ovom jelu laganiji, ljetni štih.
Pokaži recept
Otkrij
jelo

Marinirana vratina sa salsom od mladog luka

Sočna vratina iz grill tave brzo je i idealno rješenje kada se zaželite okusa roštilja, a htjeli biste skratiti postupak.
Pokaži recept
Otkrij
jelo

Testiraj svoje znanje!

Odgovori na 7 kratkih pitanja i provjeri svoju ekspertizu kad je meso u pitanju
1.
Što znači crvena oznaka MHF na PIK svježoj pakiranoj svinjetini?
A) Rođeno u Hrvatskoj
B) Uzgojeno u Hrvatskoj
C) Rođeno i uzgojeno u Hrvatskoj
2.
S koliko farmi u Hrvatskoj surađuje PIK?
A) Samo s 1 farmom
B) S 10 farmi
C) S preko 100 domaćih farmi
3.
Koliko svinja PIK godišnje otkupi iz domaćeg uzgoja:
A) Više od 100.000
B) Više od 200.000
C) Više od 300.000
4.
Svinjska slabina i leđa ili kare se u narodu zove još i:
A) Kotlet
B) Kremenadla
C) Oboje
5.
Kojem dijelu svinje pripadaju šol, kapak, frikando, orah/ruža?
A) But
B) Potrbušina
C) Lopatica
6.
Koji je najpopularniji način pripreme mljevenog mesa
A) Lazanje i musaka
B) Bolonjez
C) Ćufte i okruglice
7.
Koji je najprodavaniji proizvod od PIK pakirane svinjetine
A) Svinjska slabina i leđa
B) Svinjski but
C) Svinjska vratina
7/7 točnih odgovora
OPA, ČESTITAMO 🥳🤩
Zaslužio si zlatnu medalju 🥇 za sve točne odgovore!
Ponosni smo na tebe! 🤗
5/7 točnih odgovora
Polako, ali sigurno se penješ 🧗 na ljestvici pravih znalaca.
Pročitaj još jednom informacije na našoj stranici i probaj riješiti kviz ponovo. 😊
Probaj ponovno
0/7 točnih odgovora
Nisi baš pokazao zavidno znanje. 🙁
Sljedeći put obrati više pažnje na
deklaracije naših proizvoda i tvoji rezultati
će sigurno biti bolji 😊. Probaj riješiti kviz još jednom! ✍️
Probaj ponovno