PIK Novosti
novosti, akcije, novi proizvodi...

POVRATAK

Prekomjeran unos soli u organizam djeluje štetno

Prekomjeran unos soli u organizam vrlo je često razlog uzroka mnogih bolesti, a smanjenje unosa na preporučenu dnevnu dozu sastavni je dio prevencije i liječenja.

Prekomjeran unos soli u organizam vrlo je često razlog uzroka dijabetesa, pretilosti, srčanih, bubrežnih i plućnih bolesti. Smanjenje unosa soli na preporučenu dnevnu dozu pomaže u smanjenju krvnog tlaka i rizika od kadriovaskularnih bolesti, te moždanog i srčanog udara.

Rezultati provedenih studija pokazuju da smanjenje unosa soli za 3 g/dan smanjuje rizik srčanog udara za 13 posto, a ishemijskih bolesti srca (smanjenje protoka krvi kroz srčane krvne žile) za 10 posto.

Smanjenje unosa na 5-6 g dnevno značajno bi pridonijelo prevenciji srčanožilnih, bubrežnih i niza drugih bolesti, kao i smanjenju smrtnosti od srčanog i moždanog udara. Upravo edukacija o prednostima unosa hrane s manjom količinom soli te posljedično izbjegavanje hrane s puno soli imaju glavnu ulogu u prevenciji raznih bolesti.

Uz to, istraživanje znanstvenice Teucher i suradnika, u unakrsnoj studiji provedenoj na nasumice odabranim ženama u postmenopauzi, pokazalo je da postoji veza između povećanog unosa soli i povećanog rizika razvoja osteoporoze.

Istraživanja također potvrđuju i postojanje veze između povećanog unosa soli i raka želuca. Upravo je zbog toga Svjetska fondacija za istraživanje raka preporučila da jedan od koraka u prevenciji raka želuca svakako bude smanjen unos soli.

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je u globalne dobrovoljne ciljeve za prevenciju i kontrolu nezaraznih kroničnih bolesti uvrstila smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli za 30 posto do 2025. godine.

SAZNAJTE VIŠE

PIK Vrbovec je najveća mesna industrija u Hrvatskoj s više od 70 godina tradicije u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina.

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobit ćete ravno u vaš e-mail sandučić ekskluzivne novosti koje nećete naći nigdje drugdje!

Izjava o tajnosti i povjerljivosti podataka
Opći uvjeti korištenja
Obavijest o korištenju kolačića